+ Hoe zorgen jullie ervoor dat producten toch betaalbaar blijven in een meer concurrerende economie?
“Wij letten juist op alles naast ons eindproduct en de meerwaarde daarvan – zoals koploper te willen zijn op duurzaamheid. Om onze milieubelasting, of footprint, verder omlaag te brengen zoeken we samen met onze ketenpartners continu naar nieuwe en duurzame initiatieven. Door verantwoordelijkheid te nemen, maar zelf ook een bijdrage te leveren om de klimaatverandering tegen te gaan.”
“Op onze daken staan inmiddels meer dan 550 zonnepanelen, een capaciteit te vergelijken met het jaarlijkse stroomverbruik van maar liefst 50 huishoudens. In onze spuiterijen zijn warmteterugwinningsinstallaties geïnstalleerd, er is energiezuinige verlichting aangebracht en we gebruiken Ecopower stroom. Al in 2018 spraken we de wens uit om in 2020 afval loos te produceren. Uit recente gegevens blijkt dat we deze mijlpaal al bereikt hebben. Maar liefst 15% van ons restmateriaal wordt direct weer ingezet als nieuwe grondstof voor andere producten. Daarnaast dient 83% als grondstof voor groene energie en 2% van onze restmaterialen wordt bij verbranding omgezet in warmte, stroom en energie. Een bijzondere prestatie in onze branche, waar we trots op zijn.”
+ Jullie werken ook veel met onderwijsinstellingen om te kijken wat de behoefte is voor de komende generaties. Welke methodiek passen jullie hierin toe om erachter te komen wat deze generatie wilt?
“In de dagelijkse praktijk vinden we het belangrijk om op elk niveau binnen onze bedrijven samen te werken met het onderwijs. Dit varieert van Praktijkonderwijs en MBO tot HBO. Ons doel is vooral om als leerbedrijf te fungeren en leerlingen de kans te geven zich te ontwikkelen in een ambacht en/of vakgebied. Of het nu stageplaatsen betreft of afstudeer opdrachten, zo lang er een link is met datgene wat we doen en we kunnen helpen dan staan we daar open voor. Ik denk dat er in totaal dagelijks tientallen leerlingen en studenten direct of indirect bij onze bedrijven betrokken worden.”
+ Wat brengt de toekomst qua kantoormeubilair?
“De laatste jaren was al lang duidelijk dat we een kentering zouden krijgen richting een veranderende functie van kantoren. De invloed van ICT is inmiddels sky high maar ook de corona crisis heeft meegeholpen om thuiswerken te stimuleren en te faciliteren. Toch zien we overal de roep om elkaar te blijven ontmoeten, in real life en in real time.”
“De ‘clubhuizen’ en gezamenlijke ontmoetingsplekken zullen toenemen. Het is onder andere aan ons om deze te faciliteren met mooi vormgegeven, functionele en kwalitatief hoogwaardige producten. Hiervoor beschikken we inmiddels over een fantastisch assortiment waarbij we ook nog eens volledig faciliteren in andere gebruiks- en verdienmodellen. Een transitie naar een duurzame volledige kentering op het gebied van werken, wonen en het faciliteren. Meetbaar en transparant. Dat is waar je ons zult gaan vinden, en juist daarover willen we sparren met onze klanten.”
+ Je kan wel zeggen dat duurzaamheid in jullie DNA zit. Productie op Nederlandse bodem, zorgen dat meubels zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd – maar ook refurbish opties aanbieden. Maar jullie werken ook mee aan een groentetuin en een project met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Waar komt deze sociale gedrevenheid vandaan?
“Dat is een kwestie van duurzame intrinsieke gedrevenheid en een sociaal karakter. Elkaar helpen zit in de basis van onze cultuur. Het ‘samen doen’ is echt verankerd binnen onze club. Dat maakt ons praktisch en doet ons beseffen dat we anderen een goed gevoel meegeven. Die groentetuin is een project wat we in ons idealistische GreenField vormgegeven hebben. “
“Het GreenField staat als best practice bij de Circulaire icoonprojecten van Nederland Circulair. Het is onze volledig circulaire speeltuin waar we samen met onderwijs- en kennisinstellingen naar hartenlust experimenteren. Bijvoorbeeld om te komen tot nieuwe natuurlijke grondstoffen voor onze meubels. De resultaten zijn geweldig! Tafelbladen met ‘GreenField-top’, vlas als basis voor geperste bladen en stoelkuipen, hennep als basismateriaal voor meubelaccessoires en stoelen. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden die al in productie zijn, of waar we al concreet prototypes voor hebben gemaakt.”
+ Net als andere fabrikanten werken jullie ook met refurbished meubilair. Hoe steken jullie dit in?
“Refurbish is vooral in het ontwerptraject al nadenken over de fase na het eerste gebruik. Inmiddels is dit een gewoonte bij ons geworden; of eerder nog een must! Het grappige is; deze ontwerpstrategie was er al. We benoemden het alleen nog niet. Het ontwerpen omvat voor ons dan ook zowel de verduurzaming van onze bestaande collectie, als het ontwerpen van nieuwe, duurzame producten. Het gebruik van schone mono materialen en modulariteit speelt daarbij een belangrijke rol. Voor ons betekent dit dat alle onderdelen losmaakbaar en uitwisselbaar zijn voor diverse producten én dat we onderdelen van een product ten allen tijde gemakkelijk kunnen vervangen.”
“Om een voorbeeld te geven; De tussenbuizen van al onze bureaus zijn modulair ontworpen. Voor elke tafel, in iedere gewenste afmeting, kunnen we dezelfde frameconstructie gebruiken. Zo kunnen we ook eenvoudig een onderdeel vervangen in plaats van een heel product. Hierdoor ontwerpen we ook producten van duurzame materialen met een tijdloos design. De VepaDrentea stoel model 400 is ontworpen in de jaren 60 en nog altijd onderdeel van onze stoelencollectie. De rug en zitting zijn gemaakt van duurzaam hout en het frame van gerecycled staal. De stoel ademt nostalgie, maar wordt vaak ingezet bij moderne en duurzame projectinrichtingen.”
+ Met het oog op de toekomst, wat is jullie volgende stap richting duurzaamheid? De overtreffende trap zeg maar.
“Onze ambities stellen we continu bij, maar alleen als we onze doelen bereikt hebben. Ons ultieme model is een continue stroom van eigen schone materialen en het uitsluitend gebruiken van eigen opgewekte energie. Onze producten hebben bijvoorbeeld vrijwel geen milieu impact meer of zelfs geen en zijn volledig WELL-proof. Om dit te bereiken blijven we volop energie, tijd en geld steken in moderne productiemethoden, innovatieve grondstoffen, vergroening van ons energiegebruik en samenwerking met onderwijs, leveranciers en producenten in Nederland. Zo houden we onze impact op het milieu 100% transparant, is onze productie aantoonbaar minder belastend en dragen we ons steentje bij aan de maatschappij.”
“We continueren een volledig afval loze bedrijfsoperatie, gebruiken uitsluitend 100% recyclebaar materiaal uit de regio en hergebruiken al ons restmateriaal op meerdere innovatieve wijzen. En onze refurbished meubelen? Die zijn al vrijwel niet meer te onderscheiden van nieuw. We zijn zuinig op de aarde en hebben een sterke focus op mensen. Gezondheid, vitaliteit en welzijn staan bij ons hoog in het vaandel.”
Wil jij meer informatie over de producten van Drentea (of Vepa), in contact komen met een productspecialist of een keer komen kijken naar de items van Drentea in Broeinest RDAM? Laat het ons dan snel weten via dit formulier!