Wat zijn de mogelijkheden voor de gebruikers van (UNILIN Panels) platen om te zorgen dat het restmateriaal niet bij een milieustraat komt waar het mogelijk wordt verbrand, maar rechtstreeks bij jullie?
Dat is iets waar ik zelf mee bezig ben, om hergebruik dieper in de markt te zetten door andere samenwerkingen aan te gaan. We gaan “aan de bron”, bijvoorbeeld samen met de aannemer of keukenboer, overleggen hoe ze het best kunnen scheiden waardoor het sorteerproces minder tijd, energie en geld kost. Ook zet ik systemen op waarbij we het materiaal direct bij de klant gaan ophalen.
Daarnaast werken we soms direct met architecten of opdrachtgevers. We helpen winkelketens circulaire winkels te bouwen. Daarvoor ga we eerst naar het te slopen gebouw om een scan te maken van wat we kunnen oogsten. Een gedeelte is geschikt voor direct hergebruik, waarbij het zijn maximale waarde behoudt, de rest wordt door ons gerecycleerd.
Hebben jullie op dezelfde manier met Inntel Hotels samengewerkt?
Ja, dat klopt. Toen het Eurosongfestival naar Rotterdam kwam, wilden zij hun hotelkamers opknappen. Daarvoor zijn we er eerst een nacht gaan slapen om goed te zien welke materialen er allemaal aanwezig waren. Daarna hebben we advies gegeven over hoe ze de materialen moesten sorteren om de maximale hoeveelheid grondstof die in die kamers aanwezig was op de juiste manier bij ons te krijgen. Hadden we dat niet gedaan, dan was het gewoon leeggehaald, alles door elkaar, textiel, meubels, porselein. Zo de oven in.
Is deze manier van werken duurder?
In eerste instantie zijn er extra kosten door het zorgvuldigere ontmantelen of door het voorzien van sorteertrainingen. Na een tijd gaat dat wegebben omdat we er steeds beter in worden. We worden slimmer en gaan zo onnodige kosten vermijden. Een voorbeeld is het inzetten van scheepvaart: waarom 50 transporten doen vanuit Nederland als je het op 1 schip kunt laden? Dat scheelt ook veel CO2 uitstoot.
Hoe ziet de toekomst van UNILIN er over tien jaar uit?
Ik denk bijvoorbeeld dat onze lijm volledig biogeen zal zijn, en dat we nog meer reststromen gaan toepassen in onze platen. Voor de andere divisies binnen de UNILIN groep, waar we bijvoorbeeld ook tapijten, vinyl vloeren en isolatie produceren, gaan we take back modellen organiseren. Ons bedrijf gaat er binnen 10 jaar zeker anders uitzien, de circulaire schil wordt verder uitgebouwd, en ook de producten zullen hogere percentages hebben aan circulaire grondstoffen.
Welke rol kan de overheid spelen om het recycleproces te verbeteren?
Vandaag wordt in Nederland maar 30% van al het houtafval gerecycleerd. 70% gaat de oven in, daar zitten helaas veel benutbare grondstoffen bij. Misschien is dat ook een taak voor ons, om vaker te gaan lobbyen bij de overheden, zodat het onmogelijk wordt om recycleerbare materialen, te gaan verbranden. Wat dat is gewoon not done!